Лого на страниците (малко).

Заглавна страница > Четива > Четива за глотометрията > cream в режим „expert“ > 1. cream

 

Александър Иванов

cream в режим „expert“

1. cream

Може вече и да знаете — cream не е истински текстов редактор, а надстройка върху vim, и по-точно върху графичния вариант на програмата gvim. Cream е написан на вградения във vim/gvim макроезик (Vimscript или VimL) и наистина представлява „каймакът“ върху vim/gvim, който ни дава възможност да работим с този удивителен текстов редактор по по-привичен начин. А режимът „експерт“ пък дава достъп до почти всички възможности на vim/gvim. Точно за тези възможности ще става дума тук.

Но vim/gvim е стара къща — колкото и да го изучавате, винаги ще има какво ново да научите. Тук аз съм включил най-необходимото за филолога и съм спестил много подробности. Стремил съм се да разяснявам принципите; за подробностите — има справочници (вижте раздела Още информация), има и интернет.

Ако поглеждате тук просто от любопитство, сигурно ще е разумно първо да разгледате примерите. След като видите какво може да се прави, навярно ще се заинтересувате и как се прави.

Като започнете да работите с cream, ще се досетите, че е полезно човек да си прави собствен пищов (подсказвалка), за да не се чуди следващия път, когато му потрябва някакво действие, как се правеше то. Някои хора — големи благодарности към тях! — са публикували пищовите си в интернет. Да се разглеждат и да се четат тези пищови е много полезно — непременно ще научите нещо ново. Но за работата ви те няма да са много полезни — правени са с друга цел, различна от вашата. Така че — правете си собствен пищов.

Аз работих този текст в Linux — тази операционна система аз препоръчвам на всеки филолог, особено пък ако се занимава с изследователска работа. По-нататък става съвсем ясно защо — в Linux има множество малки помощни програми, чрез които може да правите с текста си почти всичко. Работещите на OS X (тук X трябва да се чете като римската цифра 10, пък и името на операционната система е вече MacOS) би трябвало да имат същите възможности — тази операционна система също е клон на UNIX. Но нямам възможност да пробвам нещата там, така че всякакви забележки или допълнения за работа в MacOS са добре дошли.

Работещите в Windows ще имат известни проблеми. Те са донякъде преодолими, защото всички програмни средства, които използвам, са с отворен код и са пренесени и в Windows, но ще са необходими известни усилия, за да накарате всичко това да работи добре заедно. Някои разяснения има в 27. За Windows.

И накрая — всички критики и предложения са добре дошли! Моля, пишете ми на електронната поща.

Страница: А. И.
Електронна поща
Дата на публикуване: 15.V.2014
Последна редакция: 27.IV.2023
Съобразено с
html5/css3