Лого на страниците (малко).

Заглавна страница > Четива > Когато нещата не вървят… > Къде ми е файлът?

 

Александър Иванов

Когато нещата не вървят

Къде ми е файлът?

— А ти къде го записа?

— Как къде?! В компютъра!

Положението е малко неловко, приятелю! Все едно съм ти дошъл на гости, а ти ме питаш: „Къде е солта?“, „Къде са ми чорапите?“, „А гащите къде са ми?“. Ама нали сме в твоята къща, защо питаш мене?

Вземи ги разучи малко тези неща.

Просто задължително е да знаеш къде съхраняваш резултата от труда си. И дали изобщо си го съхранил, или просто си го затрил.

Задължително е да си организираш малко работата, защото след този файл сигурно ще направиш втори, трети… Как ще си ги намираш?

И все пак.

Както казва един шегаджия, на съвременния диск можеш да загубиш цял филм. Вярно е — можеш.

Така че да потърси файл се налага на всеки, който работи с компютър. И затова съществуват много търсещи програми.

Файловите менажери (това са програмите за работа с файловете и директориите) обикновено също предоставят някакви възможности за търсене на файлове — кога по-добри, кога не чак толкова. Разучи ги.

Важно е да се знае, че файлове могат да се търсят по различни белези: по името на файла, по дължината му, по типа му или по датата и часа на създаването му (включително по зададен период), по това кой е създал файла и дори по това съдържа ли се определена информация в него.

Всичко това е възможно, разбира се, само защото тази информация се записва на диска — било във файловата система, било в самия файл.

И накрая — има програми и за търсене на повтарящи се файлове, като ти определяш (повече или по-малко) критериите за „еднаквост“ на файловете. Те се оказват твърде полезни, когато искаш да въведеш малко ред по архивните си дискове, където често едни и същи неща са преписани многократно.

Всичките тези възможности съществуват.

Но нека да предупредя — търсенето на файлове по дисковете е бавно, а с нарастването на дисковото пространство ще става все по-бавно. Така че всичките тези възможности не отменят необходимостта да си организираш работата добре, по удобен за тебе начин.

И да се ориентираш кое къде си пишеш.

Страница: А. И.
Електронна поща
Дата на публикуване: 15.V.2014
Последна редакция: 28.IV.2023
Съобразено с
html5/css3