Лого на страниците (малко).

Заглавна страница > Четива > Когато нещата не вървят… > Умря ми дискът! Какво да правя?

 

Александър Иванов

Когато нещата не вървят

Умря ми дискът! Какво да правя?

Много хубаво! И ако сега ми кажеш, че „всичко“ ти е на диска и нямаш резервни копия, аз какво да ти отговоря? Малко късно е да ти натяквам, че е трябвало да правиш резервни копия.

Има два начина да „умре“ един твърд диск — „софтуерна смърт“ или хардуерна смърт. Да започнем с по-лекия вариант.

Софтуерна смърт

В този случай твърдият ти диск е физически здрав, само че нямаш достъп до него. В известен смисъл си извадил късмет.

Нещата се развиват горе-долу така: пускаш си компютъра и вместо да се стартира любимият ти Windows, виждаш прословутия син екран, на който с бели букви пише, че Windows не може да се стартира, защото не си намира еди-кой си файл. Ти за този файл през живота си не си чувал, ама Windows без него не може да тръгне и туй то.

Причината за това е проста — не си поддържал както трябва Windows. Windows е нежна операционна система, която иска редовни грижи. Ама за това някак си се мълчи и ти може дори да не разбираш за какво става дума. Както и да е — резултатът е налице. За тази ситуация нашите информатици имат прекрасен, точен израз: „омазан Windows“.

И, нека да ти кажа отсега — оправяне няма. Като твърдоглав тип аз многократно съм опитвал да спасявам „омазан Windows“ и само веднъж успях, ама по случайност, не че съм много находчив. Просто не се беше достатъчно омазал още.

Не си мисли, че ако си с друга операционна система, не можеш да я омажеш. Можеш. Типичен случай е следният — имаш на диска две операционни системи, Windows и Linux, обновяваш Linux, ама не обръщаш внимание, че се обновява ядрото (kernel) или grub (програмата, която стартира Linux, или — в твоя случай — осигурява избор между Windows и Linux).

При това положение — имаш две операционни системи на диска — би трябвало ръчно (собственоръчно) да преинсталираш grub. Ама не си го направил, прозяпал си го, (ре)стартираш компютъра и се оказва, че или нямаш достъп до диска, или влизаш в някаква си grub recovery mode, където не знаеш какво да правиш. Но, за щастие, си в линукс, където всичко се обсъжда подробно и откровено, където не са необходими никакви „кракерски“ номера и можеш да прочетеш подробни обяснения как да си възстановиш стартиращата програма grub. Не е чак толкова трудно.

В случая с омазан Windows обаче също има изход. Намери някое по-учено другарче, то ще стартира компютъра ти с Linux от оптичен диск или от флаш памет, ще отвори диска и ще получи достъп до данните ти и може да ти спаси кожата.

А ти, докато чакаш другарчето, изтичай до магазина и си купи външен твърд диск. Е, отдавна трябваше да го направиш… Той ще ти трябва сега, за да се „източат“ данните ти на него, а после — дано си си взел поука — ще го използваш като архивен диск.

А сега ти извади дисковете от лицензираното си копие на Windows (нали имаш законно, лицензирано копие?), преинсталирай го, изтегли антивирусна програма, изтегли всичките обновления на Windows, провери за вируси новия си външен диск, за да не си пренесеш някой боклук от предишната инсталация, и си копирай данните обратно от външния диск. При известен опит това отнема ден-два.

Съществува един по-лош вариант. Стартираш си компютъра и получаваш надпис на черен екран, който те подканя да определиш или да сложиш „Boot Media“ или нещо подобно.

Ситуацията е такава — стартира се компютърът, изпълнява се програмата BIOS, но тя не може да намери никакъв диск, от който да зареди операционна система.

Все още има вариант това да е „софтуерна смърт“. Съществуват злонамерени програми, които — било нарочно, било по погрешка — повреждат сектора за начално зареждане на системата (MBR). Ако се стартира операционна система от външен диск (оптичен, флаш памет или USB диск) и има достъп до твоя твърд диск, значи си извадил късмет и може да се постъпи, както описах по-горе с омазания Windows. Ако обаче няма достъп и сега до твърдия ти диск, значи става дума за по-лошия вариант

Хардуерна смърт

Да, така е. Твърдият диск и добре да живее, умира. И друг се ражда.

Ако си направил глупостта, както постъпва огромната част от хората, използващи компютър, да нямаш резервни копия от данните си, значи си ги загубил.

И все пак…

И все пак има една последна надежда. Потърси в google „възстановяване на данни“ — има фирми, които се занимават с това. Понякога те наистина правят чудеса и възкресяват Лазар от мъртвите. Само че предварително приеми мисълта, че това може да не стане, а ако стане, никой не може да ти каже колко време ще продължи и колко пари ще струва.

Страница: А. И.
Електронна поща
Дата на публикуване: 15.V.2014
Последна редакция: 28.IV.2023
Съобразено с
html5/css3